top of page

FALSOS MITES SOBRE GATS

Hi ha moltes llegendes i falses afirmacions que de ben segur haureu escoltat sobre els gats. Aquesta setmana intentarem desmentir-ne alguns dels més comuns:


- Les gates han de parir, al menys, un cop a la seva vida: FALS


En un món ideal, on els gats estiguéssin en el seu medi, ells sols controlaríen la seva propia població. Però la realitat és que avui dia existeixen moltíssims gats sense llar i en condicions precàries. La gata no té perquè patir cap trauma per no haver parit, així doncs, és recomanable esterilitzar a les noestres gates i gats, de igual forma que s’esterilitzen els gats de carrer que formen part de les colònies controlades.- Tots els gats poden i han de beure llet de vaca: FALS


En realitat, molts gats tenen intolerància a la lactosa. Aquest fals mite ha arribat arrel de moltes pel·lícules, especialment de dibuixos, on sempre es mostra als gats bevent llet. Ens hem d’assegurar, doncs, que el nostre gat tolera la lactosa abans de donar-li, ja que de lo contrari la llet podria ser molt nociva per ell. Podeu trobar a diferents supermercats llet especial per gats baixa en lactosa.- Els gats provoquen asma: FALS


Si bé és cert que hi ha gent que desenvolupa al·lèrgia als gats, fet que pot ser causa d’una reacció asmàtica, el gat no provoca asma a les persones sense al·lèrgia.- Els gats no necessiten vacunes ni cures: FALS


És cert que hi ha animals que, a priori, requereixen una major atenció, però el gat també necessita cures. És necessari vacunar als gats, encara que no surtin al carrer! Això ens evitarà mals de caps i possibles malalties.- Els gats sempre cauen de peu: FALS


Els gats tenen peculiaritats que els fan tenir uns reflexes més desenvolupats, en concret, el reflexa de la orientació anomenat “redreçament” el desenvolupen a partir de les tres setmanes. L’esquelet del gat és molt flexible, i estan preparats per suportar caigudes a certes altures sense patir mal. Però quan cauen de molta alçada poden arribar a patir lesions greus, inclús morir. Per tant, no sempre poden caure de peu i quedar-se tan tranquils!- Els gats hi veuen completament a les fosques: FALS


L’ull del gat està preparat per a què la seva visió sigui bona amb menys llum de la que els humans necessitem, però no hi poden veure sense res de llum. Amb poqueta se les arreglen, però un xic de llum si la necessiten per poder-hi veure.- Els gats són traïdors i esquerps: FALS


Molta gent compara gats i gossos, i destaquen que els gossos són fidels i els gats no. Són animals molt diferents: el gos té una concepció jeràrquica de la vida on existeix “un amo”, però el gat no. Per tant, la obediència o el tracte que ens doni un gat no es poden comparar a la del gos. Tot i això, tots els amants dels gats que tenim la sort de conviure amb ells, podem afirmar lo afectuosos, amables i bons companys que poden arribar a ser.- Les dones embarassades no han de conviure amb gats perquè patiran toxoplasmosis: FALS


Aquest és un dels mites que més mal han fet a molts gats que tenien una llar i, quan la dona es queda embarassada, es desfan del gatet. No entrarem en detalls sobre la toxoplasmosis, només cal que sapigueu que gats, embarassades i nadons poden conviure perfectament.- Els gats sempre esgarrapen tot el que s’interposa en el seu camí: FALS


Els gats afilen les seves ungles i exerciten els seus músculs estirant-se contra superfícies dures i més altes que ells. Això ho solen fer als arbres, però si el nostre gat no té un arbre a la seva disposició se’ls ha de proporcionar una alternativa com, per exemple, un rascador adequat al gatet.- Sempre que el gat remena la cua és que està content: FALS


Aquest és un dels falsos mites que més coneixem els amos de gats i és que, en general, tenim la idea que quan un animal remena la cua és perquè està content (tal com succeeix amb els gossos). En els gats però, la cua és un element molt important en el seu llenguatge corporal, i sovint un moviment brusc de la cua significa tot el contrari del que ens pensem: ens està dient que no té ganes que el molestin.- Els gats i els gossos no poden conviure junts: FALS


Cada gat i cada gos és un món, però existeixen milions de casos en què gats i gossos conviuen i es toleren, inclús n’hi ha que arriben a ser grans amics. Depenent de com sigui el gat, i com s’hagi criat, podrà conviure amb molts altres animals.- Els gats negres porten mala sort: FALS


Això, òbviament, dependrà de lo supersticiosos que sigueu, però els gats negres no porten mala sort. Si bé durant molts segles els gats han estat elogiats, els gats negres especialment han estat associats a la mala sort. Aquesta falsa llegenda l’arrosseguem des de l’Edat Mitjana quan s’associava als gats negres amb la bruixeria.Esperem que aquest post us hagi servit per entendre una mica millor el món dels gats, i us animem a participar compartint amb nosaltres altres “mentides sobre gats” que conegueu!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page