ALIMENTS QUE ELS NOSTRES GATS HAN D'EVITAR

Segur que molts de vosaltres sovint heu pensat si aquell aliment que li doneu al vostre gat li és bo o no. Doncs avui us portem un llistat amb aliments que poden ser tòxics o nocius pel nostre gat.


És molt possible que el nostre gat mengi, sovint, del que nosaltres mengem. No hi ha d'haver cap problema sempre i quan sapiguem que no tot el que mengem nosaltres és bo per ells. Alguns aliments li poden fer mal.


A continuació us expliquem quins aliments són tòxics per ells i els seus efectes:


- LLET

Tot i que a moltes pel·lícules surtin gatets bevent llet, molts gats són intolerants a la lactosa. La llet, en general, sol ser dolenta per a qualsevol mamífer que ja hagi estat deslletat, inclòs l’ésser humà. Pel gat intolerant a la lactosa encara és pitjor, ja que li provoca problemes digestius amb vòmits i diarrees.


- XOCOLATA, CAFÈ I TÈ

La xocolata és MOLT tòxica pes gats. El motiu: la teobromina, una substància tòxica quan es pren en excés (de 80 a 100gr de xocolata per quilo que pesa el gat). Aquesta substància s’elimina molt lentament dins l’organisme dels gats, per això, si el gat menja xocolata de manera continuada, encara que sigui en poca quantitat, acumularà tota la teobromina i acabarà sent tòxic.Les conseqüències de que el gat mengi aquestes quantitats de xocolata poden ser: acceleració del ritme cardíac, diarrees, vòmits, coma i mort.El cafè i el te també són estimulants del sistema nerviós que poden provocar símptomes semblants a la de la ingesta de xocolata.


- ALCOHOL

Esperem que cap de vosaltres li estigui donant alcohol al seu gat! L’alcohol provoca una gran toxicitat en els gats. Les conseqüències depenen de la quantitat d’alcohol ingerida, anant des de la incontinència urinària, a la irritació gastrointestinal, la insuficiència respiratòria, el coma i, fins i tot, la mort.


- CEBA, PORRO I ALL

Aquests tres aliments són molt tòxics pels gats ja que malmeten els seus glòbuls vermells de la sang fins a provocar-los anèmies hemolítiques. Aquests trastorns poden fatals pels gats.


- ADVOCAT

L’advocat conté una toxina coneguda amb el nom de Persin. Es troba a totes les parts de l’advocat i és tòxica per a la majoria d’animals domèstics. Els símptomes que provoca l’advocat són: irritació gastrointestinal, vòmits, diarrea, dificultats respiratòries, congestió, acumulació de líquids al voltant del teixits del cor i inclús la mort.


- BOLETS

Molts tipus de bolets que no són tòxics pels humans sí ho són pels gats. Els gossos toleren millor els bolets, però pels gats moltes poden resultar verinoses. És millor evitar-les en les seves dietes.


- TONYINA

Són molt els gats que adoren la tonyina, però una dieta basada en la tonyina que mengem les persones no té els nutrients necessaris per un gat. La tonyina conté un enzim que destrueix la vitamina B1 (tiamina) causant símptomes neurològics en els gats.A més a més, l’excés de tonyina pot provocar una intoxicació per mercuri, especialment si es tracte de tonyina blanca. El mercuri és acumulatiu, és a dir, el cos l’acumula i no es desfà d’ell.


- OSSOS O ESPINES

Donar restes del nostre menjar als gats no sol ser la millor opció. Principalment quan porten ossos o espines, ja que poden ennuegar-se amb ells o que se’ls clavin. Eviteu donar pollastre o peix al vostre gat sense abans treure’ls els ossos o les espines.


- OUS CRUS

Hi ha dos motius principals que fan que l’ou cru sigui nociu pels gats. El primer, la transmissió de bactèries com la salmonel·la o l’E. Coli. I, el segon, la clara de l’ou conté un enzim anomenat avidina que restringeix l’absorció de biotina. Això pot provocar la inflamació de la pell, pèrdua del cabell i un desenvolupament pobre.


- ALGUNS TIPUS DE CARN I PEIX CRUS

Igual que passa amb els ous crus, aquests aliments poden contenir bactèries tòxiques pel gat. I, com ja hem comentat amb la tonyina, alguns peixos crus destrueixen la tiamina, vitamina essencial pel gat. És important informar-se abans sobre quins aliments d’aquest tipus són els adequats pel nostre gat.


- FETGE

L’excés d’ingesta de fetge pot provocar toxicitat per vitamina A. Això provoca, principalment, problemes en els ossos. El fetge, en poques quantitats i combinat amb d’altres aliments, no és dolent. En aquest cas, el que sí ho és, és l’excés.Hi ha molts altres aliments tòxics pels gats, nosaltres només us hem fet un resum d’alguns dels més comuns. És important no acostumar-nos a que el nostre gat mengi el mateix que nosaltres, sobretot per a que ell segueixi una dieta equilibrada i ingereixi els nutrients necessaris.


Esperem haver ajudat a que conegueu alguns dels aliments més perillosos pels nostres petits amics peluts. I, en el cas que el vostre gat mengi algun d’aquests aliments, us aconsellem que ho consulteu amb el vostre veterinari el més aviat possible.

Deixa'ns el teu comentari!