top of page

LA COMUNICACIÓ DELS GATS (II)

Continuem aquesta setmana amb els signes de la comunicació dels gats. Avui farem un repàs a tot allò relacionat amb els seus miols i olors.


VOCALITZACIONS


A través de les seves vocalitzacions o miols, el gat es comunica amb els seus congèneres i amb l’home. A més a més, és una forma d’intuir el seu estat d’ànim. Podem trobar gran varietat d’entonacions el que, a vegades, pot dificultar la seva diferenciació. Destaquem les més interessants:


- “Ronrroneig”: Aquesta nota característica a totes les races de gats, i que de ben segur tots heu sentit alguna vegada, és un indicador de que el gat es troba a gust i confortable. Tot i això, hem de destacar que també acostumen a ronrronejar suau quan expressen por o temor.


- Miols: En aquest cas ens trobem davant d’un immens ventall de possibilitats ja que, segons els experts, un gat pot emetre més de 60 miols diferents, cada un d’ells amb un significat concret. Entre els més coneguts podem destacar:

  • Miols forts: dirigits a d’altres gats.

  • Miols curts i suaus: dirigits a humans i solen significar que el gat demanar quelcom (menjar, obrir la porta...)

  • Miols suaus: solen estar vinculats a una salutació.

  • Miols constants i prolongats: associats a les femelles en zel.

  • Miols estridents: solen denotar tristesa o patiment.


- Esbufecs: Amb aquest tipus de sorolls els gats intenten atemorir i allunyar del seu territori als adversaris desafiants tot imitant el soroll d’una serp.


- Udols: És característic en mascles quan comença l’època de zel però també es poden apreciar en aquells gats que se senten acorralats o atemorits.


- Mastegar: És un soroll molt típic de quan localitzen una presa que no poden atrapar. Es queden mirant-la fixament al mateix temps que “masteguen” però sense tenir res a la boca.SENYALS OLFACTÒRIES


Des del naixement, els gats tenen un sentit de l’olfacte molt desenvolupat que els hi serveix de contacte amb la seva mare, ja que neixen sords i cecs. En això hi influeix un òrgan que només tenen els gats, els gossos i els conills: l’òrgan de Jacobson. Es tracte d’un diminut conducte que surt de la volta del paladar i que posseeix 200 milions de cèl·lules sensorials especialitzades.


Els gats, a més a més de posseir la seva pròpia olor corporal, com tots els mamífers, posseeixen una sèrie de glàndules cutànies que segreguen substàncies aromàtiques.


En els grups de gats, aquestes substàncies aromàtiques es comparteixen entre tots els membres per establir la pertinença al grup. Per fer-ho, s’utilitzen unes formes de contacte molt característiques com ara refregar els caps, l’esquena, contra un piló, passar el llom per sota la barbeta d’un company... Aquestes, per tant, són també formes de comunicació. Així, els gats, saben si hi ha algun intrús al grup.


Això també succeeix amb els gats domèstics. Els nostres gats, encara que només convisquin amb humans, tenen la costum d’impregnar tota la casa, i els seus habitants, amb la seva olor. Per això, quan un gat es refrega contra nosaltres, és la seva forma de dir que ens accepta dins el seu grup ja que, una cosa molt curiosa dels gats, és que ens consideren també com gats.Conèixer la seva forma de comunicació ens pot ajudar a relacionar-nos millor amb els nostres gats i poder preveure el seu comportament! I el vostre gat: com es relaciona amb vosaltres?

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page