top of page

GATS I MIRALLS

El teu gat es reconeix quan es mira al mirall?


Els que convivim amb gats, sovint ens fem la pregunta de què deu pensar el nostre gat quan es veu davant d’un mirall. Es reconeix? Pensa que és un altre gat? Què creu que és el mirall? Avui ho aclarirem una mica perquè, la veritat, no hi ha una resposta definitiva, ja que cada gat pot reaccionar de forma diferent.


El que sí existeix són les possibilitats de reacció: que acabi sabent que qui està a l’altre banda del mirall és ell mateix, que ignori el mirall o que cregui que és un altre gat. Només cal que observem el nostre gat quan es mira al mirall per saber dins de quina opció encaixa.


Quan el gat es reconeix a sí mateix:


El primer que ens hem de preguntar és si el gat té consciència de sí mateix. La consciència d’un mateix es considera una habilitat intel·lectual avançada, que només és possible quan els lòbuls frontals estan desenvolupats. Els humans en disposem i el cervell del gat podria també fer-ho.


Partint d’aquest premissa, varis científics han creat probes per determinar la autoconsciència dels animals. Aquestes proves pretenen determinar que el gat (com el gos o l’ésser humà menor de 18 mesos) no és capaç de comprendre que la imatge que veu és la seva pròpia.


Pel contrari, altres estudis determinen que alguns animals sí accepten ser ells mateixos. Aquests animals que són capaços de reconeixes al mirall (entre ells, alguns gats)solen realitzar una seqüència d’actes similars: primer intenten establir un contacte directe, després comproven darrera del mirall i, finalment, s’examinen a ells mateixos davant del mirall (fent postures, ganyotes...).


Si el nostre gat es comporta d’aquesta manera, possiblement s’estigui reconeixent davant del mirall. Ara bé, això no vol dir que ell es reconegui de la mateixa manera que ho fem nosaltres i que li atorgui un significat.


Quan el gat creu que hi ha un altre gat al mirall:


És una altre opció: el nostre gat pot arribar a pensar que al mirall hi ha un altre gat, la seva reacció ens ho demostrarà.


Si el gat està acostumat a tractar amb altres gats, la seva reacció pot ser molt calmada (inclús arribar a ignorar-lo).


Per altre banda, els gats que no solen tractar amb d’altres de la seva espècie, o que no els agrada conviure amb d’altres gats, poden arribar a tenir reaccions agressives. Si arqueja l’esquena, bufa o miola agressivament és molt probable que estigui pensant que hi ha un altre gat al mirall, i no li agrada.


L’edat també és un condicionant per aquesta reacció davant d’un altre gat al mirall: un gatet petit, el més probable, és que es posi a jugar amb ell fins avorrir-se.


Quan el gat ignora el mirall:


Hi ha molt gats que no reaccionen de cap manera davant el mirall, però això sol passar a partir de la segona vegada que s’hi veu reflectit.


En el cas que la primera vegada pensés que era ell, el gat es pot reconèixer i fer el ritual de postures i ganyotes. Però probablement aviat no li trobi la gràcia a mirar-se.


Els gats no només utilitzen el sentit de la vista per reconèixer a altres gats, a sí mateixos, a persones i objectes, sinó que una altre part fonamental són les olors, els sons i el tacte.


Com en aquest cas no intervé cap més sentit que el de la vista, el gat pot acabar per desfer-se de la opció de mirar-se en un “ell mateix incomplert”, o de barallar-se o jugar amb un gat que no fa olor, ni sons ni pot tocar.


Com podem ajudar a què el gat entengui què és el mirall?


El gat mai tindrà la concepció de mirall que tenim els humans perquè no racionalitza les coses de la mateixa manera. No es plantejarà de què està fet el mirall, per a què serveix, ni res per l’estil.


Tot i això, si ens posem amb el gat davant del mirall, parlant per exemple, pot arribar a reconèixer que qui està al mirall som nosaltres i, el que si saben, és que nosaltres només en som un. Per lo que poden mig arribar a entendre que som nosaltres i ell, però només en “format imatge”.


I el vostre gat, que fa quan es veu al mirall?* Avui us pengem un vídeo per a què veieu com els gats, i d’altres animals, interactuen amb el miralls i la tecnologia. Molt divertit!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page