top of page

PER QUÈ HEM D'ESTERILITZAR ELS NOSTRES GATS?

Avui us portem un post directament de la web "http://socresponsable.org", on s'explica de manera clara i entenedora, perquè hem d'esterilitzar els nostres animals de companyia. Us recomanem que feu un cop d'ull al nostre post i, si encara us queden dubtes, entreu al web que us recomanem!


La majoria de les persones que fan criar les seves gosses o gates tenen bones intencions i bones expectatives per a tots els cadells. Malauradament, en l’actualitat, és molt difícil aconseguir adoptants per a tots els cadells, especialment les camades nombroses. En el millor dels casos, una camada inesperada acaba generant ansietat i preocupació en el propietari si no aconsegueix col·locar els cadells en llars adequades. En el pitjor dels escenaris, els cadells acaben abandonats o morts.


La decisió d'esterilitzar al nostre animal és un acte de responsabilitat cap a ell, bàsica per prevenir i evitar problemes de salut i de benestar general (emocional, físic i hormonal). És la millor opció per garantir el control de la natalitat, evitar naixements no desitjats i cries sense control.


Mitjançant l'esterilització es pot evitar l'eutanàsia i l'abandonament de milers de gats i cada any.- BENEFICIS:

 • Per tu: perquè t’estalviaràs molèsties i diners en el futur.

 • Pel teu animal: perquè gaudirà d'una millor salut física i psicològica.

 • Per a l’espècie felina: perquè ajudaràs a mantenir el control de la població i a disminuir els abandonaments.

 • Per a les entitats protectores: perquè ajudaràs a disminuir l’entrada d’animals als refugis i centres d’acollida.

 • Per la societat:

 • perquè els animals abandonats poden representar un perill per a ells mateixos i per a les persones

 • perquè la gestió dels abandonaments genera despesa pública

 • perquè fomentar el respecte envers els éssers vius ens dignifica com a persones.


- AVANTATGES:

 • Una vida més llarga i sana:

 • Femelles: l’esterilització ajuda a prevenir les infeccions uterines i els càncers de mama i de matriu (quists i tumors ovàrics i mamaris). Elimina el zel i desapareixen els embarassos psicològics.

 • Mascles: prevé el càncer testicular (quists, brucel·losi, tumors testiculars, prostàtics i anals).

 • L’esterilització també prevé del contagi de malalties com la leucèmia i la immunodeficiència felina.

 • Control de la població: Evita els embarassos no desitjats i que la descendència tingui un futur incert. Redueix el nombre d'animals abandonats.

 • Millora en el comportament:

 • Elimina l'aparició del zel cada sis mesos. El zel d’una femella pot provocar baralles en els mascles, la fuga de l'animal -que pot derivar en pèrdua, atropellament, etc...

 • Desapareixen els marcatges i els comportaments de vegades agressius en els mascles. Els animals esterilitzats centren la seva atenció en la família i són més dòcils.

 • Una decisió econòmicament rendible: el cost de l'esterilització és inferior al de tenir i cuidar de les cries.


- LA INTERVENCIÓ:


Actualment, les tècniques quirúrgiques permeten que l’esterilització sigui un procediment poc invasiu. L’animal es recupera en 24 o 48 hores, les cures postoperatòries són mínimes i l’animal en poc temps torna a la seva vida normal.- MITES I LLEGENDES ENVERS L’ESTERILITZACIÓ:

 • Els animals esterilitzats s’engreixen: L'esterilització no predisposa a l'obesitat. Si l’animal continua amb el mateix estil de vida, d'acord amb la seva edat, sexe, mida i fa suficient activitat física no té perquè guanyar pes. A més a més, al mercat hi ha pinsos específics per animals esterilitzats.

 • Els canvia el caràcter: L’esterilització no afecta el caràcter. En tot cas pot modificar algunes conductes negatives, com en el cas dels mascles agressius. Està documentat que l'agressivitat pot estar relacionada amb alts nivells de testosterona.Pel que fa a les femelles, deixen de presentar comportaments associats al zel, com irritabilitat, agressió o fuga a la recerca de mascles per al cobriment.

 • És bo que criï un cop: És fals que les femelles hagin de criar un cop a la vida per mantenir-se sanes. No hi ha una relació conscient amb la reproducció com a part necessària del seu benestar emocional. La seva sexualitat és diferent a la de l'humà i està totalment dictada per les hormones, de manera que no presentaran emocions com la frustració o el desig de tenir fills a un nivell conscient. Si la cirurgia es realitza abans del primer zel les possibilitats de tenir un càncer de mama són gairebé zero. En canvi si es realitza després del primer zel les possibilitats s'incrementen fins al 7% i fins al 25% si es fa després del segon zel.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page