top of page

ANIMALS I NENS

nina con gato.jpg

Ara que tothom ha tornat de vacances tornem a engegar el nostre blog de Progat! Avui, ara que ja ha començat el curs escolar, us portem un blog sobre la convivència d’animals i nens. Us animem a fer-hi un cop d’ull i a explicar la vostre experiència!

Tenir una mascota a casa pot beneficiar tant als nens com a les famílies en diferents aspectes, però també pot comportar certs riscs, com ara al·lèrgies. Per això és important tenir en compte tots aquests aspectes abans de prendre la decisió d’adoptar qualsevol animal.

En primer lloc, cal ser conscients del temps del que disposem per a tenir-ne cura, així com de l’espai que hi ha casa per l’animal. Si es tracte d’un cadell, cal tenir en compte que necessitarem més temps i paciència per a que aprengui quin és el seu lloc a la família i el significat de les nostres ordres. Si no ens veiem capaços d’educar un cadell adequadament, o no tenim la paciència o el temps suficient, el millor és deixar-nos ajudar per professionals.

També és important que tota la família tingui clar que un animal no és un capritx passatger, ni una joguina pels nens; són éssers vius que necessiten que els alimentin, els netegin, els cuidin i els estimin.

Un altre aspecte són les circumstàncies personals de cadascú. S’ha de tenir en compte que una mascota no només implica temps, sinó també cert desemborsament econòmic per alimentació, veterinaris...

Després de sospesar tots aquests temes, hem de preparar als nens sobre el què suposarà l’arribada de l’animal a casa. Se’ls ha de fer entendre que no són una joguina que puguin deixar de costat quan se n’han cansat o avorrit. És molt positiu que els llegim llibres sobre la cura dels animals i les seves necessitats i, sobretot, que arribem a un acord respecte les tasques del nen amb la mascota. Per suposat, no podem oblidar la edat i la maduresa dels fills, per això hem de tenir clar que els responsables finals de l’animal són els pares; i que han de supervisar als nens mentre cuiden o juguen amb els seus amics peluts.

¿QUINS BENEFICIS ENS POT APORTAR UN ANIMAL A CASA?

Nombrosos estudis senyalen que els nens que creixen al costat d’una mascota desenvolupen un major sentit de la responsabilitat al descobrir com l’animal necessita la seva atenció i les seves cures; el que a més a més, potencia la seva capacitat d’empatia i compassió. Molts nens adquireixen una major autoestima com a conseqüència de la seva relació amb l’animal. Per altre banda, els nens amb mascotes observen conductes biològiques que enriqueixen els seus coneixements del món animal.

De la mateixa manera, les famílies amb mascotes passen més temps juntes, interactuant amb els seus animals de companyia, fent activitats. Els nens potencien també el seu desenvolupament del llenguatge mentre parlen amb l’animal i afavoreixen la seva capacitat del llenguatge no verbal al observar comportaments que comporten significats concrets.

Tot això sense oblidar l’estima mútua cap a l’animal, especialment en gats i gossos que, en general, sempre estan a prop dels seus amos i acompañant els nens en els seus jocs.

RISCS

Com dèiem al principi, els animals poden comportar també certs riscs. Entre ells, el més comú són les al·lèrgies, ja que els animals presenten certes substàncies que poden desenvolupar al·lèrgies en persones genèticament predisposades, causant esternuts, tos, congestió nasal, dificultat respiratòria i erupcions a la pell. Les mesures a prendre en cas de presentar-se algun d’aquests símptomes són:

  • Restringir l’accés de la mascota a les habitacions on més temps passa la persona que pateix l’al·lèrgia.

  • Banyar l’animal un cop a la setmana amb xampús específics de ús freqüent, aplicar-li locions hidratants i raspallar-lo fora de casa.

  • Netejar diàriament el llit, la caixa de sorra i la gàbia o coixí de l’animal.

  • Passar l’aspirador setmanalment i intentar evitar tot allò que afavoreixi la acumulació de pols (com catifes, moquetes, parets entelades...)

  • I, per suposat, consultar un al·lergòleg que ens orienti en cada cas en concret.

També és important tenir en compte els paràsits que poden portar les mascotes, tant interns (paràsits intestinals) com externs (puces, polls...). Davant això, el millor que podem fer és realitzar un anàlisis periòdic del nostre animal de companyia i protegir-lo amb productes específics que trobarem al nostre veterinari.

Tot i això, en qualsevol cas, és important ensenyar als nens que la higiene és la mesura més efectiva que podem adoptar. És fonamental rentar-se les mans després d’haver estat en contacte amb l’animal i abans de menjar.

Per altre banda, les vacunes formen part del pla de salut preventiva del nostre animal. Amb elles evitem possibles malalties de caràcter víric que en alguns casos poden arribar a ser molt greus, tot i que només arribin a afectar a l’animal.

Esperem que amb aquests petits consells us animeu a fer un lloc a la vostre família per un nou amic. Podeu visitar el nostre apartat d’adopcions i fer molt feliç a un dels nostres petits!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page