top of page

UN NOU MEMBRE A LA FAMÍLIA

GATACASA.jpg
Com introduir un gat nou a casa nostra?

A l’hora d’ ampliar el nombre de membres felins de la nostra família, hauríem de tenir en compte alguns consells perquè aquesta incorporació sigui tot un èxit. Si bé, és cert que, l’edat del nou membre és un factor important n’hi ha d’altres que ho són tant, o més. Generalment, la major part dels problemes sorgeixen per la por del gat a perdre el seu espai i el seu lloc privilegiat dins la família. Els gats són molt territorials i jeràrquics per tant, quan veuen perillar el seu status i el seu territori no dubten posar-se a la defensiva. De nosaltres despèn, en part, que aquesta adaptació duri més o menys.


Quins passos hem de seguir?

Primer de tot, hem de saber com actua un gat quan es vol introduir en una colònia o grup de forma natural. L’animal s’acostarà al grup amb actitud submisa respectant sempre la distància marcada però, prou a prop perquè sigui vist pels membres de la colònia, de manera que es vagin acostumant a la seva presència. Si tot va bé, mica en mica anirà reduint la distància de seguretat fins a convertir-se en un membre més.

Nosaltres intentarem imitar aquest comportament, evidentment, amb algunes modificacions. Tot i que hi ha diferents teories, la més utilitzada i acceptada consta de quatre passos bàsics que tot seguit us expliquem.


PRIMER PAS: Condicionar l’espai pel nou membre.

Un cop descartat cap problema de salut per part de cap dels individus podem començar tot el procés.

Triarem una habitació de la casa per instal·lar al nou membre, l’altre gat no hi pot tenir accés. Aquesta zona estarà preparada amb tot el que l’animal pugui menester: aigua, menjar, sorral, un llitet i joguines. Aquestes últimes molt importants pel correcte desenvolupament emocional del gat.


SEGON PAS: Les olors.

No podem obviar que les olors, en el regne animal són una forma de comunicació. Els gats les utilitzen per comunicar-se i marcar la posició social que ocupa cadascú dins el grup.

A través del joc, intentarem que es reconeguin i familiaritzin amb l’olor, l’un de l’altre, pas previ al contacte visual.

La manera habitual és el que s’anomena: el joc de l’olor. Per això caldrà que agafem uns draps o mocadors i, els impregnem de l’olor del gat. Cada drap per un gat, el fregarem per tot el cos de l’animal posant especial atenció a la zona del cap. Una vegada que tinguem cada mocador impregnat amb l'olor del gat corresponent, els intercanviarem i, per fer-ho, triarem el moment del menjar.

Mentre el nostre gat menja col·locarem al seu costat el mocador amb l'olor de l'altre animal. Quan els dos gats mostrin indiferència davant l'olor de l'altre és el moment de crear una olor comuna de tots dos.

Fregarem amb cada mocador o drap a tots dos animals, de forma que l’olor dels dos estigui present a cada drap. Tornarem a repetir la mateixa operació d’abans, apropant el drap als gats en el moment del menjar perquè es vagin habituant a l'olor dels dos

gats junts. És molt important que encara no hi hagi hagut cap tipus de contacte visual i, que cadascú estigui en el seu espai.

Quan mostrin senyals d'acceptació ja estaran preparats per al següent pas. Ha arribat el moment que el gat nouvingut, que continua aïllat, pugui reconèixer el territori de l'altre. Per a això, portarem al gat resident a un espai separat i, permetrem al nouvingut inspeccionar la casa amb calma. No haurem de tenir cap mena de pressa. Quan vegem que el gat es mostra tranquil en la seva incursió al nou territori sabrem que ha arribat el moment del primer contacte visual entre els dos.


TERCER PAS: El primer contacte visual.

Arribat aquest moment, no cal anar amb pressa, tot s’ha de preparar minuciosament, la seguretat és el més important. Col·locarem el nouvingut en el seu transportí i el portarem al lloc on sigui el gat. Ens situarem discretament, en un lloc on puguem observar detalladament les reaccions de tots dos gats, però sense influir en el comportament de cap. El gat nou estarà tranquil i protegit dins del transportí. Per ell, és un lloc segur i, a més, evitarà cap mena de contacte directe que els pogués produir cap lesió. Les reaccions de bufar o estarrufar la cua no ens han d’amoïnar, són del tot normals. Si veiem que la situació esdevé massa tensa per als gats, ho haurem de posposar per una altre ocasió. Serà el moment de retornar al segon pas, fins que els animals tornin a estar preparats. El ritme d'adaptació ho marcaran sempre ells, nosaltres només aportarem la paciència.


QUART PAS: La convivència.

Un cop finalitzat l’aïllament, els animals poden iniciar la convivència, sempre però, sota la nostra supervisió i, mai intentant cap situació forçada.

Durant un temps continuarem tenint l’habitació del nou membre preparada perquè la pugui utilitza com a refugi.

El moment del menjar seguirà sent l’ideal per enfortir la relació entre els dos gats. Cada dia aproparem més els plats entre sí, quan els gats mengin completament relaxats un al costat de l'altre ja podem considerar que l’adaptació ha estat un èxit.


Un cop acabat tot el procés, si detectéssim qualsevol anomalia en el comportament d’algun dels gats (por,agressivitat, no utilitza el sorral, no menja...) haurem de consultar-ho amb un especialista.


Esperem haver-vos ajudat una mica a tots aquells que teniu un gat nou a casa!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page