top of page

LA ZOOTERÀPIA

gato-ayuda-autismo.jpg

Equinoteràpia, gossos d’assistència, teràpia amb dofins, etc. Són algunes de les experiències que es porten a terme amb animals per millorar la qualitat de vida de persones amb problemes per malalties, discapacitats físiques i/o trastorns emocionals. Aquesta corrent s’anomena zooteràpia.

Quines tasques fan els animals?

Depenent de les necessitats dels pacients, els animals porten a terme funcions diferents. Per a pacients amb discapacitats físiques solen ser un suport per millorar la seva mobilitat i seguretat; i per pacients amb trastorns cognitius i emocionals, els animals donen suport psicològic i afectiu. Per altra banda, també s’utilitzen animals per detectar malalties que els animals poden descobrir amb la seva vista, olfacte i audició tan aguts. Així mitjançant de lladrucs, agitacions o intents de cridar l'atenció, un animal pot avisar a temps d’una malaltia o una futura crisi en el pacient (Fine, 2003).

On es fan aquestes teràpies?

Són portades a terme a hospitals, clíniques i institucions mentals, però, en l'actualitat són molt eficients dins de presons i asils per a ancians.

Quins beneficis tenen?

Incideixen sobretot sobre la capacitat d’empatia, l’acceptació, la socialització, donen estímul mental i entreteniment, propicien la relaxació i, per tant, la disminució de la pressió sanguínia (Odendaal, 2000).

Però, i els gats?

Doncs sí, també en formen part, no podia ser d’altra manera! sobretot s’utilitzen amb persones que tenen por o al·lèrgies al gossos. Són ideals per a realitzar una teràpia amb una interacció suau, de baix nivell. A més, és un animal idoni per persones que no gaudeixen d’una bona salut ja que no necessiten un gran esforç per tenir-ne cura (Fine, 2003).

Per si algú està pensant que els gossos són més afectuosos, els estudis han demostrat que els gats són tan vàlids com ells per treballar aspectes emocionals amb els pacients. A més, per algunes persones la teràpia assistida amb gossos suposa un estrés afegit per l’esforç necessari per tenir-ne cura (Zasloff & Kidd, 1994).

Quins requisits ha de complir un gat per ser acceptat com a gat de teràpia?

És indispensable que:

  • Es deixi acariciar de moltes maneres per persones estranyes amb la presència o sense del propietari.

  • Gaudeixi amb les carícies

  • Es porti bé amb gossos i altres gats

  • Tingui capacitat d’adaptació a nous entorns

  • Busqui atenció humana

Definitivament, són pràctiques molts acceptades i amb eficàcia demostrada.

Si voleu, podeu llegir un estudi molt complet sobre teràpia assistida amb animals al següent enllaç (en PDF):

https://ddd.uab.cat/pub/estudis/2013/115241/terassani.pdf

I també casos reals que us deixem tot seguit:

Un gat ajuda a una nena autista

http://www.petitbcn.com/producte/1368/nena/amb/autisme/seu/gat/terap/utic

Programa de teràpia assistida amb gats a presons de l’estat d’Indiana, Estats units (en anglès)

http://www.prisoneducation.com/prison-education-news/2012/1/4/indiana-state-prison-cat-therapy-program.html

Bibliografia:

  • Fine AH (2003). Manual de terapia asistida por animales. Fundamentos teóricos y modelos prácticos. Fundació Affinity.

  • Odendaal JSJ (2000). Animal - assisted therapy – magic or medicine? Journal of Psychosomatic Research. Nº 49: 275-280.

  • Zasloff RL & Kidd RM (1994). Loneliness and Pet Ownership among Single Women. Psychological Reports. Nº 75: 747-752.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page