top of page

OBESITAT I GATS

gat_obès.jpg

Com a propietaris de gats, sovint tendim a sobrealimentar-los. Això es pot convertir en un problema per a ells ja que poden arribar a patir obesitat o sobrepès.

La obesitat consisteix en l’acumulació excessiva de grassa corporal, el que comporta un excés de pes de més d¡un 15-20% del pes ideal.

És una malaltia molt comuna: s’estima que al voltant del 20% dels gats que acudeixen a veterinari són obesos i, generalment, aquest no és el motiu de la consulta al veterinari. El que fa suposar que aquest percentatge és major.

Com saber si el nostre gat és obès?

El pes ideal de cada gat pot variar segons l’edat, el sexe i la raça. Per això, el mètode més adequat és acudir al nostre veterinari, ja que ell serà qui ens ajudi a determinar quin hauria de ser el pes ideal per al nostre gat.

Tot i això existeix un sistema pràctic per a poder fer nosaltres mateixos una primera determinació: tocar les costelles. Això ens servirà per saber si hem de programar una visita amb el veterinari, ja que entre les costelles i la pell hi ha d’haver molt poca grassa subcutània. Per això, si no aconseguim palpar les costelles del nostre gat amb facilitat, hi ha moltes possibilitats que el gat pateixi sobrepès.

Causes de la obesitat

Podem associar el sobrepès amb diversos factors: disminució o pèrdua de l’activitat física, períodes més llargs de son, gats que viuen en pisos, el sexe de l’animal (ja que és més comú en femelles), si estan o no esterilitzats, edat del gat, o factors ambientals, socials o de comportament.

Riscs per a la salut del gat

L’obesitat redueix els anys de vida del nostre gat, així com la qualitat d’aquests.

A més a més, pot afavorir a problemes articulars, alteracions respiratòries, problemes cardíacs degut al sobreesforç que pateix el cor, problemes hepàtics com a resultat d’un fetge gras, diabetis, problemes dermatològics...

Com prevenir la obesitat

En qualsevol situació, la prevenció és la millor solució per evitar problemes. En la obesitat passa el mateix, ja que és molt més difícil que la mascota perdi pes després d’haver guanyat uns quants quilos. Per prevenir-la, doncs, és aconsellable seguir algun d’aquests passos:

  • Reduir la quantitat d’aliment que rep el gat mesurant la dosi justa i adequada. Això ens ajudarà a no tenir la temptació de posar més menjar del necessari a la safata.

  • Canviar la seva dieta per una de baixa en calories. Els productes d’aquesta gamma destaquen per tenir una menor contingut en grassa i un major contingut en fibra.

  • Augmentar la quantitat d’exercici del gat. Això ho podem fer procurant jugar més amb ells, fent que es moguin i s’esforcin.

  • No menjar entre hores. Igual que succeeix amb les persones, l’excés de menjar i el fet de menjar constantment, són causes fonamentals de l’excés de pes.

  • Pesar la nostre mascota de manera regular per notar les possibles variacions en el pes.

Tractament de la malaltia

A banda de les mesures que acabem de veure, tal com comentàvem al inici, el més adequat és fer una visita al nostre veterinari habitual. Ell ens dissenyarà un programa de reducció del pes per a la nostre mascota de manera individual, i ens pot ajudar a identificar el problema específic i suggerir alternatives.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page