top of page

BENEFICIS DE TENIR UN GAT: EL RONRONEIG

RONRONEIG.png

Tots hem sentit, alguna vegada, aquest so tan característic i captivador que emeten els gats quan els acaronem és l’ anomenat ronroneig.

El ronc del gat és semblant al que feien les antigues màquines de cosir i, aquest és l’origen d’una bonica llegenda que, diu així: “ En una terra molt llunyana, vivia una princesa que havia de filar deu mil madeixes de lli, en 30 dies, per salvar de la mort al seu amor. La pobra noia plorava desconsoladament en veure’s incapaç d’aconseguir aquella fita, va ser llavors quan els seus tres gats van decidir ajudar-la. Amb les seves tres llengües i àgils urpes, els gats no solament van acabar el treball a temps, sinó que el lli que van teixir va ser el més fi i meravellós que mai s'havia vist en aquell regne. La princesa, es va convertir en fada, i va atorgar l'habilitat de ronronejar als tres gats com a mostra de gratitud a la tasca realitzada.” Des d'aquell moment i per sempre més, ells i tots els seus descendents són capaços de reproduir aquest so tan característic de l’espècie.

Llegendes a part, hi ha moltes teories de com es produeix el so. D’una banda tenim les d’origen aerodinàmic (vibracions de la laringe, vibració de les falses cordes vocals quan inhalen i exhalen, vibració de l'os hioide...) i, d’altra les que defensen un origen hemodinàmic (el so de la sang circulant per l’artèria aorta), actualment segueix sent un misteri, tot i que les últimes investigacions es decanten per la teoria que defensa el ronc com a resultat de les vibracions de la laringe.

Però...

Per què ronronegen els gats?

Fins ara, molts de nosaltres creiem de manera errònia que el ronroneig del gat es produïa com a resposta a les nostres carícies però, no és l’única raó. Els gats ronronegen per altres causes com per exemple, quan estan malalts, quan estan a la taula del veterinari, quan la gata dóna de mamar....

Un estudi realitzat per Elizabeth Von Muggenthaler, especialista en Bioacústica a l'Institut d'Investigació de la Fauna de Comunicacions de la Universitat de Carolina del Nord, ha determinat que el ronroneig es produeix en unes freqüències d’entre 25 i 150 Hz. S`ha comprovat que aquestes vibracions tenen un poder anabolitzant (curatiu, terapèutic), accelerant la curació tant de danys ossis com de fractures. Si augmenten la freqüència poden reduïr el dolor, millorar les lesions tendinoses i musculars. Així doncs, hi ha la hipòtesi que el gat ronronejar amb una finalitat curativa. Els veterinaris observen sovint gats que continuen roncant quan estan estressats, ferits o fins i tot moribunds.

Però, no podem obviar l’existència de la vessant més social, és a dir, el ronroneig com a canal de comunicació amb l’entorn. Per tant, el que queda clar que el gat ronca per exterioritzar les emocions tan positives com negatives.

Tot sovint, el so del ronroneig sembla igual, però si ens parem a analitzar-lo ens adonarem que hi ha diferents variacions d’Hertz en cada ronroneig. Això, es degut a l’ús del ronc com a llenguatge, així un gat adult el pot utilitzar com un senyal de submissió davant un gat més fort que ell, reduint el risc d’un possible atac, com a reclam durant el festeig i la còpula o el de la mare alletant les seves cries.... Cada gat té la seva peculiar forma de ronronejar i, pot ser molt diferent d’un individu a l’altre, tenint en compte la situació que es troba. Alguns gats són autèntics professionals del ronroneig i, en canvi d’altres només murmuren.

RONCOTERÀPIA

Però ,i a nosaltres com ens beneficia el ronroneig?

Com ja hem vist, les vibracions del ronroneig del gats oscil·len entre els 20 i 140 Hz que són terapèuticament útils per tractar molts mals.

Així doncs, el fet d’acaronar un gat ens aporta calma, tal com diu Gauchet, veterinari francès:"Quan l'organisme lluita contra situacions difícils, com l'estrès, el ronc del gat, que emet vibracions sonores tranquil·litzen, una mica com passa amb la música. El gat és com un violoncel la música s'amplifica en funció de la mida de la seva caixa toràcica, que fa de caixa de ressonància”.

L'home percep el ronc pel timpà però no és l’únic canal: "També és per mitjà corpuscles de Pacini, terminacions nervioses situades arran de la pell, que percebem el ronc, que emet freqüències baixes, d'entre 20 i 50 hertz. Al cervell, doncs, li arriben pensaments positius i de benestar”.

Segons Véronique Aïache, periodista de salut i autora de “La ronron Thérapie” (El ronc terapèutic, Ed. Guy Trédaniel), "El ronc del gat redueix l'estrès, regula la tensió arterial, augmenta les defenses immunitàries i serveix de suport psicomotor". La periodista es basa en els resultats d'un estudi dut a terme en els anys cinquanta per metges americans.

Les vibracions emeses pel ronroneig han estat reproduïdes per fisioterapeutes per accelerar la cicatrització de lesions a nivell muscular i ossi.

La Nasa, actualment, està investigant l’aplicació de freqüències de 20 a 100 Hz(ronroneig) per intentar frenar l’osteoporosi, és a dir la pèrdua de la densitat òssia.

Finalment, on sí que tots coincideixen és en l’efecte relaxant que produeix tenir a prop un gat.

Encara dubtes a posar un gat a la teva vida?

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page