top of page

PERILL: PLANTES I GATS

Hi ha comptabilitzades més de 700 plantes decoratives i de jardí amb components tòxics per als gats i gossos, per això és molt important estar al cas de la decoració dels nostres espais i evitar sempre que puguem l’ús d’aquestes.

Els gats són curiosos de mena, generalment, han d’olorar i inspeccionar tot els que els envolta. Tot i que les plantes no són objectes pels que sentin un especial interès poden ser l’origen d’una intoxicació en el nostre company, per tant hem de tenir cura de quines plantes poden tenir a prop: una lleugera ingesta pot arribar a ser letal per l’animal.

Tenir present aquest fet a l’hora de comprar o decorar la casa o el jardí ens pot evitar viure situacions molt desagradables.

Quines plantes són tòxiques pels gats i cal evitar?

Ja us hem dit que hi ha més de 700 plantes, evidentment no us la podem mostrar totes per tant hem fet un recull de les més populars i habituals de la nostra zona.

Una guia visual creiem que en aquest cas pot ser més útil que no pas anomenar les plantes pel seu nom, penseu que algunes canvien de nom depenen de l’idioma o, simplement, de la zona on es troben. Aquí teniu una imatge on hi ha les principals:

Fotos-plantastoxicas-abcgatos.jpg

En aquesta fotografia podríem incloure les llavors d’unes fruites molt present a les nostres taules: les llavors de la poma i dels albercocs.

Una de les altament tòxica és la considerada Flor de Nadal o Pasqua, aquesta planta produeix un làtex que els provoca irritacions de pell i ulls. Si n’ingerís una mica l’animal pot patir diarrees, vòmits, dolor abdominal i dany a les mucoses.

La marihuana té una elevada toxicitat que pot arribar a provocar la mort de l’animal. Si l’animal en consumeix veurà afectada la coordinació del moviment, presentarà un quadre de vòmits, diarrea, baveig, taquicàrdia, poden arribar a convulsionar i entrar en coma.

Les esparregueres i els baladres també tenen efectes nocius en la salut del nostre gat.

Hem de tenir present que a nivell toxicològic sempre serà més vulnerable un animal de mida petita que un de gran, va en proporció als grams de tòxic ingerit per kg de pes de l’animal.

Depenent de la planta que origini la intoxicació els efectes nocius seran diferents, així les que continguin la sàlvia lletosa, com falgueres i azalees, tindran substàncies altament irritants pels ulls i mucoses; entre les que provoquen dermatitis al·lèrgica hi trobem: narcisos, filets, amaril·lis, Clívia, til·ler, crisantem, prímula, tulipes i jacints; els trastorns digestius,generalment, venen donats per la ingesta d’azalees, herba mora, grèvol, vesc, ficus, ciclamen, euforbiàcies, mimosa, amaril·lidàcies, liloses i aràcies; les que causen seriosos problemes renals són philodendron i ficus, també tenim les que provoquen trastorns cardiovasculars, en aquest grup tornem a trobar algunes ja conegudes com el ciclamen, vesc i neret; i, finalment, les que afecten al sistema nerviós com les amaril·lidàcies, vesc, campaneta, mimosa, philodendron i herba mora.

Una mateixa planta, com podeu veure, pot afectar a més d’un òrgan i complicar el quadre toxicològic de l’animal.

Com sabrem si l’animal s’ha intoxicat?

Els primers símptomes que detectarem en cas d’intoxicació per consum de plantes són depressió, vòmits i pèrdua de la gana, solen aparèixer a les 2 hores de la ingesta i solen desaparèixer en 12 hores.

Si els gats que han sofert una intoxicació no són tractats aviat poden arribar a desenvolupar una insuficiència renal aguda que entre 3 i 7 dies els pot provocar la mort.

Si sospiteu que el vostre gat pot haver ingerit alguna planta tòxica, poseu-vos en contacte amb el vostre veterinari. És important recollir una mostra de la planta per poder actuar amb més precisió.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page