top of page

Algunes estadístiques sobre abandonaments


Segons un estudi fet per la fundació Affinity “Estudio Fundación Affinity sobre el abandono y la adopción 2014”, 106.781 gossos i 33.410 gats van ser recollits per les protectores durant l’any 2014. En total, es van abandonar 140.000 gossos i gats i només el 44% van ser adoptats posteriorment. Equival a dir que cada 5 minuts les protectores recollien un animal abandonat.

Catalunya és la segona al rànquing d’abandonaments, amb uns 16.000 abandonaments a l’any, per darrere d’Andalusia.

Les xifres continuen sent molt altes tot i les campanyes i altres actes per conscienciar i, per altra banda, el nombre adopcions està estancat i només suposa el 44% del total d’abandonaments durant el 2014. Els regals (43%) i la compra (21%) són les dues opcions més habituals per adquirir un animal de companyia. Com a dada positiva, en el cas dels gats la segona opció més habitual, amb un 29%, és la recollida del carrer per part d’un particular.

A les protectores

Dels 140.000 recollits durant l’any 2014, un 44% van ser adoptats, un 17% van ser retornats als seus propietaris, un 16% segueix a la protectora i un 12% van ser sacrificats.

El nombre d’animals amb xip ha augmentat i en el cas dels gossos arriba al 30%, però les dades quant a gats són molt baixes: només un 3%. La identificació i registre dels gossos i gats és clau per les devolucions dels animals perduts i per reduir els abandonaments.

Quan i per què?

En el cas dels gossos les dades sobre abandonaments es mantenen estables durant l’any, però en el cas dels gats hi ha un augment durant el segon quadrimestre, coincidint amb època de naixement de cadells.

Quant a les raons, els principals motius solen ser: motius econòmics (16%), cadells no desitjats (13%), el comportament de l’animal (12%) o la pèrdua d’interès per l’animal (9%).

Perfil dels animals abandonats

Els gossos segueixen sent més abandonats, però hi ha hagut un augment de gats i ja suposen un 28% del total. Pel que fa a races, el 22% dels gossos i el 10% dels gats són de raça pura. Quant a edats, n’hi ha de totes les etapes, però els cadells suposen un major percentatge.

El color

No hem trobat estudis amb dades concretes sobre abandonaments i adopcions tenint en compte el factor del color del pelatge, però des de la nostra experiència podem afirmar que els gats negres costa més que siguin adoptats. També vàrem consultar a la protectora de Granollers (PAG) i estava d’acord amb nosaltres i en aquest article podeu veure que també és el cas a la Protectora de Mataró (SPAM).

I per què els gats negres són menys adoptats? Doncs encara que sembli mentida, la creença sobre que són portadors de la mala sort i que tenen a veure amb bruixes i demés avui dia encara té presència. Per altra banda, hi ha la creença que el caràcter del gat té a veure amb el seu color i es creu que els gats negres són els més distants enfront dels ataronjats que, diuen, són els més sociables. Per últim, la nova moda dels “selfies” tampoc està ajudant als gats negres. Sembla que els seus propietaris no els troben fotogènics i a Gran Bretanya és tot un fenomen pel gran nombre d’abandonaments que s’estan donant.

Com ho evitem?

Primer de tot, la decisió d’introduir un animal de companyia en una família és una responsabilitat que dura tota la vida de l’animal i una decisió que s'ha de prendre de forma responsable i ha de ser consensuada per tots els membres del nucli familiar.

Hem d’estar convençuts que podem satisfer totes les necessitats físiques i emocionals de l’animal durant tota la seva vida. Per estar segurs, podem demanar assessorament a les protectores, veterinaris, etc. sobre quin animal (edat, raça, caràcter, etc.) ens convé més.

És molt important, si no volem cadells i altres comportaments derivats del zel, que esterilitzem i per evitar pèrdues, posem el xip a les nostres mascotes.

Si la resposta encara és sí, només cal gaudir-ne. Us convidem a fer una ullada als nostres gats en adopció i si teniu gats negres feu fotografies i mostreu-nos les vostres panteretes!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page