top of page

LA LLEGENDA DE LES GATES TRICOLOR


CURIOSITATS I LLEGENDA DE LES GATES TRICOLOR

Tots sabem que circulen un munt d’històries, llegendes i curiositats sobre els gats, avui ens hem volgut aturar en unes gates d’especial i distingida bellesa: les tricolor, conegudes també com a gates papallona, calicó o espanyoles.

Esperem que gaudiu tant de la lectura com hem gaudit nosaltres!!!

CURIOSITATS

El seu pelatge és el resultat de la combinació de tres colors: taronja, negre i “blanc”. El causant de que les gates papallona siguin femelles és el color ataronjat. Abans d’explicar el perquè de la sexualitat de les tricolor deixeu-me fer un petit incís: les Carei són des del punt genètic gates tricolor, ja que el blanc no es considera un color sinó, justament, l’absència d’aquest.

Com dèiem, el color del seu pelatge té un vincle directe amb la seva sexualitat; la resposta la trobem en la relació del color del pelatge i els cromosomes sexuals.

Una femella té dos cromosomes X (XX) i, un mascle té un cromosoma X i un altre Y (XY). El color ataronjat de les tricolors ve determinat pel gen O, i aquest sempre va lligat al cromosoma X. Per tant, quan els dos cromosomes X d’una femella porten dos gens OO, parlem de gata tricolor.

Al mascle li és impossible perquè només té un cromosoma X, per tant el resultat seria OY mai OO. L’aparició d’un mascle tricolor es deu a una anomalia genètica, tenen un cromosoma X de més (XXY). Això, vol dir que seran gats estèrils. La probabilitat de que aparegui un mascle tricolor estèril és d’un cada 3000. Per curiositats de la natura, de tant en tant apareix un mascle fèrtil, concretament un cada 10.000.

LLEGENDA

Una llegenda fascinant, per il·lustrar-nos del poder i l’origen d’aquest tipus de gates. Val la pena aturar-nos un moment per poder aconseguir aquest polsim de pau que ens fa arribar la seva lectura.

La llegenda s’inicia als voltants de l’any 1100, en un Monestir de monjos, situat al nord del Tibet. En aquella època les desavinences entre els religiosos eren molt habituals.

Era tan tensa la situació entre ells que, els tres monjos més influents van decidir fer un desdejuni per tal de poder trobar la solució i retornar l’harmonia al Temple.

Curiosament, l’endemà va aparèixer al Temple una gata tricolor amb les seves cries d’idèntic pelatge al de la mare.

Els monjos quan les van veure no van dubtar ni per un moment que era una senyal d’origen diví i van obri’ls les portes del Temple. Van quedar tan meravellats per aquell joc de colors al pelatge: taronja, negre i blanc, per les atencions de la mare cap a les cries i per l’agraïment que mostrava als monjos que, durant molts dies, totes les seves converses eren vers elles.

Van acordar tornar a reunir-se per poder analitzar tot allò que havia passat. Amb l’arribada de la gata i les cries les discussions s’havien acabat. Havia tornat la calma i l’harmonia al Monestir.

El monjo més jove, va llavors interpretar el que havia succeït, i va dir:

- “Aquesta gata ens ha portat la resposta a la nostra demanda, per què, us direu? Només cal mirar el color del seu pelatge per saber la resposta; el blanc i el negre són el “Yin” i el “Yan”, les forces de l’oposat com nosaltres que sempre estem en oposició. El marró esdevé la terra, la nostra casa, ens està dient que és aquí on hem de resoldre els nostres problemes. Si aconseguim unir les nostres diferències, aconseguirem la pau i harmonia i el saber que tant desitgem.”

El monjo més vell, va preguntar al jove com interpretava el fet que els cadells haguessin estat femelles, el jove sense dubtar, va dir:

-“Les gatetes ens aporten aires nous, renovats, frescos, estan en continu moviment, tot el contrari que nosaltres representem: la continuïtat i permanència.”

Al capvespre el monjo més vell, va abandonar el Monestir per dirigir-se cap a les muntanyes, deixant pas als monjos més joves, i recomanant-los que sempre tinguessin una gata tricolor per recordar-los tot allò après.

Des de llavors, la llegenda diu que qui té una gata tricolor a la seva llar tindrà pau, unió i harmonia, tal i com va passar al monestir.

Per acabar, dir-vos que al Japó les gates tricolor que tenen domini de blanc a la part inferior del seu cos són considerades portadores de fortuna i diners.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page