top of page

Els bigotis dels gats


Per a què serveixen? Només per fer “maco”?

Doncs no, entre altres coses els bigotis dels gats els serveixen per caçar, explorar el territori i expressar les seves emocions. Són una important eina de comunicació.

Els gats tenen entre vuit i dotze bigotis mòbils a cada costat del seu nas i també en poden tenir a sobre dels ulls i, fins i tot, darrere de les potes.

Aquests bigotis són diferents a la resta del pèl de l'animal i formen part del seu sentit del tacte ja que actuen com a receptors. Tenen cèl·lules sensitives a la seva base, que els fan sensibles a gairebé qualsevol moviment que ocorre prop d'ells. És més, ajuden a compensar la mala visió de prop dels gats ajudant-los a crear imatges 3D dels objectes propers.

És a dir, els bigotis funcionen com un radar que avisa als gats que alguna cosa s'aproxima a la seva cara; d'aquesta manera poden evitar contra parets o obstacles. Són molt útils a la foscor o mentre el gat dorm ja que pot detectar qualsevol aproximació que pogués ser perillosa.

Una altra funció curiosa dels bigotis dels gats és que els ajuda a decidir si entrar en un espai estret o no. La longitud dels seus bigotis coincideix amb l’amplària del seu cos, així si en entrar el cap noten que els bigotis toquen saben que l’espai és massa petit i no és recomanable adentrar-s’hi. Evidentment, aquesta norma no es pot aplicar als gats amb obesitat. Els bigotis també són eines de comunicació. La posició dels bigotis ens diu molt sobre el seu estat d’ànim. Si estan relaxats, indiquen que el gat està tranquil, però si estan desplaçats cap a endavant vol dir que estan en alerta. Per últim, si els bigotis estan cap enrere, enganxats a la cara, vol dir que el gat està enfadat o espantat.

Què passa si els hi tallen?

Després de llegir totes les importants funcions que tenen queda clar que mai s’han de tallar els bigotis dels gats.

Un gat sense bigotis té problemes per estimar l'espai del seu al voltant i fàcilment pot quedar atrapat en algun pas. A més, els bigotis són importants per a l'equilibri i sense ells tenen problemes per caminar en línia recta i moltes dificultats per córrer. També tendeixen a desorientar-se i caure. Curiosament, els experiments realitzats amb gats de bigotis curts també demostren que tenen dificultat per calcular les distàncies amb precisió i així és com poden caure des de balconades o arbres, així com de tant en tant xocar amb objectes. Per sort per als gats, fins i tot si algú és tan brètol com per tallar-los o estan danyats per baralles, malalties, etc. els bigotis tornen a créixer, sempre que el propi fol·licle no estigui danyat.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page