top of page

"MUSIC FOR CATS” O MÚSICA PER A GATSFins ara, el teu gat no gaudia de les teves peces musicals preferides, doncs tranquil perquè tampoc ho farà quan acabis de llegir aquest article!!!


El desenvolupament del sentit de l’oïda del gat i la genètica és molt diferent al nostre, aquí rau el per què d’aquesta indiferència als nostres gustos musicals. Però, què passaria si adaptéssim les composicions musicals a les seves característiques? és a dir, la música fos pensada i creada per a ells. Seríem davant una versió musical de sons que tindria sentit per a ells.


Sota aquesta premisa han treballat conjuntament en David Teie, violoncel·lista, obsessionat per comprendre l’origen de la música i els mecanismes pels quals ens afecta emocionalment i el professor Charles Snowdon, psicóleg investigador de la Universidad de Wisconsin (EEUU).


Nosaltres, els homes, tenim el batec de la nostra mare gravat en les àrees cerebrals responsables de les emocions abans de néixer. En canvi, "els gats fixen a la seva memòria el soroll de la succió al mamar quan els seus cervells estan en formació” explica David Teie. Per tant, les cançons estan composades tenint en compte els sons preferits dels gats, les característiques de la seva audició i els tons de la seva vocalització, però no deixen de ser composicions musicals reals, amb les seves notes i repeticions. “Per a què la música resulti atractiva per als gats han d’estar composta amb freqüències i temps que els felins utilitzin de forma natural per a comunicar-se” afegeix Charles Snowdon.


Teie recorda: “Quan estudiava la resposta emocional de l’humà a la música, vaig començar a pensar en una teoria, però no vaig trobar cap científic interessat”. Fins que va conèixer Snowdon que estava duent a terme un estudi amb una colònia de Titis.

El primer pas va ser exposar els primats a la música humana i, davant la indiferència d’aquests per Mozart o peces d’Heavy Metal, triaven sempre el silenci. Van decidir adaptar-les als seus “termes”: freqüència vocal dels primats i un ritme molt ràpit, a l’estil de la seva parla. Teie recorda "Ens vàrem adonar que altres espècies a part de la nostra, tenen una resposta emocional a la música, això sí música creada per a ells”.


El següent pas va ser crear música per l’animal domèstic, però per què el gat i no el gos? va ser per una simple raó auditiva: “Hi ha molta varietat de races de gossos, amb mides i pes molt variables, que canvia el to de la veu, en canvi el gat és més uniforme entre races i, per tant aquesta uniformitat també es transmet amb el to”

Naixia així, després de dos anys d’investigació, un disc de 40 minuts de (pseudo) ronroneigs i (pseudo) miols un disc creat par a gats.


Si us fiqueu a la web www.musicforcats.com trobareu més informació i, unes petites audicions. Aquí us deixem una mostra.

De moment encara no ha sortit al mercat, busquen financiació a través del micromecenatge.


Ara, doncs ens tocarà gaudir de la música des d’un altre visió!!!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page