top of page

Us heu preguntat mai si els gats somien?Moltes vegades hem sentit dir que “els gats no dormen mai, sempre estan alerta” però, aquesta afirmació no és del tot certa.


El gat dorm una mitjana diària de quinze hores, intercalant estones de son lleuger o d’onda zero (No-REM) amb estones d’un son més profund anomenat REM (Rapid Eye Moviment), segons la neuròloga veterinària Valentina Lorenzo. És, justament, en aquesta fase REM on es produeixen els somnis.


Els científics estimen que els gats passen prop del 30% del seu temps de son en la fase REM, en canvi nosaltres només arribem al 20%.


Els primers estudis sobre si els gats somien o no els trobem el 1958 de la mà del científic Wiliam C. Dement i van ser completats posteriorment pel psicòleg Michael Jouvet.


El que fins llavors molts creien que només era propietat dels humans, va servir com a preludi del que es va anomenar “Època d’Or del Son” ja que van permetre que els científics entenguessin la importància del son REM tant en humans com en animals i s’associés aquesta fase amb la possibilitat de somiar.


Per tant, si el gat té fases de son REM vol dir que acceptem el fet que somia. El gat quan es troba immers en un somni profund costa molt despertar. Podem veure els nostres gats estirats en qualsevol lloc, en postures insòlites, totalment relaxats, sense cap tensió. És més, si els despertem amb un soroll fort o de manera sobtada el gat es desperta desorientat.


Tot i això, la frase citada al principi pren cert protagonisme. El gat com a animal depredador que és, té una alarma que manté alerta el seu instint: és el que coneixem com la tercera parpella. Qualsevol moviment o ombra que detecta obre la tercera parpella i comprova la situació. Si no hi ha cap problema continua amb el seu son i, si no, no trigarà a prendre l’acció corresponent.


Però, què somien?

La capacitat del gat per somiar té un paper important en el desenvolupament del cervell felí i de la seva capacitat per aprendre i retenir els seus coneixements.


Segons Valentina Lorenzo, només cal observar el gat per saber què li pertorba el son. Pot ser des de qualsevol experiència viscuda durant el dia o alguna persecució... Si mou les potes ràpidament segur que somia amb una cacera però si veiem que dorm tranquil segur que pensa en algun plat deliciós.


Com sabem que està somiant el nostre gat?

-“Ens adonarem que tant els seus ulls com les seves parpelles s’agiten lleugerament. Els bigotis també poden patir un cert moviment vibratori o inclús podem veure com les mandíbules s’ajusten com si estesin caçant una pressa. De fet no és estrany veure l’animal que es desperta just després d’estirar les seves potes com si es tirés a una presa”- segons el veterinari neuròleg Adrián Morrison.

Evidentment, el fet de somiar implica també el fet de patir malsons i ells no n’estan exclosos.

Us convidem a observar i endevinar el somni del vostre gat i, si voleu, compartir-lo amb nosaltres estarem encantats.

Bona nit i feliços somnis!!


Deixa'ns el teu comentari!bottom of page