top of page

S.O.S. EL MEU GAT NO FA SERVIR EL SORRAL!Moltes vegades rebem consultes que ens demanen consells per poder solucionar una conducta d’eliminació inapropiada, és a dir, els gats fan pipi fora de lloc o caca o ambdues coses.


Què cal fer?

D’entrada, no perdre mai la paciència i, si bé és cert que els nervis es poden apoderar de nosaltres, hem de tenir present que els pobres animals no ho fan per tocar-nos els nassos, ans el contrar.i és la seva manera de fer-nos saber que quelcom no va prou bé.


Un cop hem entès que l’animal té un problema, cal trobar la solució, haurem de buscar les raons que provoquen aquest comportament. Poden ser fisiològiques o de comportament. Podem estar davant de problemes físics com artritis, cistitis, estrenyiment... o, potser, estem davant d'un problema d’ansietat, estrés, amb l’entorn, sorrals inadequats, tipus de sorra, canvis....


Les millors persones per començar a valorar l’origen del problema som els que convivim amb l’animal però, evidentment, ens cal el suport del veterinari o, si fos necessari d’ un etòleg.


Visita al veterinari

Cal fer una visita al veterinari per poder descartar problemes físics, cal excloure qualsevol malaltia que pugui patir el gat. També, ens pot orientar on pot haver-hi el problema real.


Visita a l’etòleg

Un cop descartat el problema físic caldrà buscar el suport d’un especialista en comportament animal però abans hi ha unes pautes que cal seguir i tenir en compte. Molt sovint, no les apliquem, simplement, perquè les desconeixem.

El gat utilitza la seva orina per marcar el seu territori, és a dir, és la seva forma de comunicació social, el marcatge el fa sentir més equilibrat.

Pot marcar més (pipi fora de lloc) pel fet que s’hagi integrat un nou membre, humà o no; per canvis de domicili, mobles, rutines...; per manca d’activitat o falta de rascadors; per sorrals inadequats, sorrals bruts, estrés, conducta de zel...

El gat amb aquesta conducta intenta esborrar les olors que no li són gratificants (de suavitzants, detergent, ambientadors, colònies...) i sobreposar la seva per tal de trobar l’equilibri perdut.

Tot i que costa, mai l’hem de castigar ni cridar, només aconseguirem augmentar els seu grau d’ansietat.


El sorral

Com ha de ser el sorral?


Com és lògic si el sorral triat no li agrada, triarà un altre lloc per fer les seves necessitats, per tant, és molt important l’elecció d’aquest. Molts problemes de defecacions fora de lloc tenen el seu origen en el sorral.


La caixa ha de ser d’una mesura adequada a la mida del gat, a vegades hi ha un sorral minúscul per un gat molt gran. S’aconsella que sigui 1 1/2 cop el llarg del gat i una vegada col·locat no el belluguem, el gat hi ha de tenir fàcil accés. El sorrals tapats el pot estressar, però això sempre dependrà del gat.

L’ ubicació del lloc també és important, ha de ser un espai tranquil on poder fer les seves coses, en això són igual que les persones. Cal evitar les zones de pas i els llocs sorollosos. Han de gaudir de la seva pròpia intimitat.


El sorral mai el tindrem a la mateixa zona on menja i dorm el gat, aquests són uns animals excessivament nets i, tot i semblar una tonteria, pot ser el focus del problema. Tampoc, vol dir que la tinguem ben lluny del lloc on normalment on es belluga el gat, hem de calcular que si és una mica gandul pugui arribar-hi a temps.


Un altre punt important és tenir tants sorrals com gats hi ha a la casa més un, repartits ens diferents espais depenent, és clar, dels metres quadrats que disposem de vivenda. Si això, no és possible caldrà que els netegem molt sovint.

Evidentment, la caixa ha d’estar sempre neta. Una cosa que sembla molt tonta i és molt important, és que mai hem de netejar el sorral amb lleixiu. Hem d’utilitzar sabó suau per a la neteja.


Hi ha molts tipus de sorra caldrà endevinar quina és la preferida del teu gat. Generalment, els sol agrada les naturals o aglomerants sense cap tipus de perfum.

Podeu provar dos tipus de sorral amb dos tipus de sorra i, podeu observar el que és més utilitzat. Això, us ajudarà a trobar la millor opció.


Esperem que amb aquests consells, en tingueu prou per solucionar el problema, si no és així no dubteu a demanar consell a un professional. La salut i l’equilibri psicològic del nostre company depèn de nosaltres. No li podem fallar!


Deixa'ns el teu comentari!bottom of page