top of page

Rascador fet a casa

Arriba el Nadal i pensem en regals per tots el nostres familiars i els nostres estimats peluts no són l’excepció… què els podem donar que ja no tinguin…. potser un ratolí nou? potser un llitet més calentò?? per tots és ben sabut que els nostres gatets senten una fascinació per totes aquestes coses que els fem amb les nostres mans: caixes amb forats, cordes amb joguines… i quin millor regal que un rascador fet a casa per als nostres estimats gatets?


A Progat ens hem posat les piles i n’hem fet un per registrar tot el procés i d’aquesta manera poder explicar-vos-ho tot! A més, tenim uns subjectes de prova que s’han encarregat de supervisar cada etapa de la construcció per tal de que tot sigui del seu gust!


Materials

 • 3 pals de fusta

 • 2 làmines de conglomerat de fusta

 • 3 làmines de conglomerat dur (una per fer el terra 63x122cm i dos per fer cadascún dels pisos 61,5x32,5cm)

 • 70m de corda de sisal de 8mm

 • Gespa artificial (per forrar la base i els dos pisos)

 • Llitet de gat

 • Coixi

 • Ratolí o joguina per penjar

 • Corda

 • Claus

 • Grapadora de bricolaje

 • Dues bisagras petites

 • Cola blanca

 • Pintura per fusta (vermella, ...) i pinzells

 • Lija

 • Pattex ‘No más clavos’

 • ‘Escaires’ per mobles

 • Silicona


Procés

El primer que vam fer per construir el nostre rascador va ser un plànol amb les mesures, a llapis i paper, per posar una mica en ordre totes les idees que teníem al cap.A continuació vam començar a marcar aquestes mesures als materials, començant per les plaques de fusta: mesurar les cares de les parets que tindrà la caseta, per nosaltres cada cara és de 35x40cm i el sostre és una mica més gran, de 40x40cm. A més, vam decidir les dues cares que portarien la finestra i la porta i vam fer els dibuixos per després tallar amb una serra de marqueteria.També aprofitarem per tallar les potes, nosaltres hem fet el rascador de dos nivells, tot i que el podeu fer amb tots els nivells que vulgueu (sempre que aguanti el pes dels vostres peluts jeje). Les potes del primer nivell mesuren 30cm i les del segon 60cm. Les potes les vam tallar amb una serra.


Una vegada tenim tot el material tallat, és important amb una esponja o paper de vidre, treure totes aquelles parts que poden rascar o fer alguna ferida als nostres amics peluts.


Continuant amb la caseta, vam enganxar amb cola blanca tots els costats de la caseta menys el que connecta amb el sostre, en el nostre cas aquest costat seria el costat que queda davant del de la porta, ja que aquest portarà frontisses (per a que sigui més fàcil treure coixí i gats) i serà més fàcil primer posar les frontisses i després enganxar la paret.


A més, vam pintar el sostre de color vermell amb pintura per fusta, tot i que això és opcional.

Una vegada la pintura està seca, enganxem les frontisses a la paret i al sostre i procedim a enganxar la paret restant a la resta de la caseta.Per tal que la cola blanca s’assequi i les parets quedin amb un angle de 90 graus, vam aprofitar les potes del rascador i les vam posar a cada costat de les parets, d’aquesta manera fan de tope i no es mouen les parets a cap costat.
Mentre la cola s’asseca, vam aprofitar per folrar les bases amb la gespa. Seria el mateix procés de folrar un regal, però amb una mena de paper que perdent troçets a mesura que el treballes. Per enganxar-ho bé, vam fer servir Pattex i pels acabats de les cantonades la grapadora.Una vegada tenim això, ens posem amb les potes. Agafarem la primera pota i encargolarem una miqueta de corda, i clavarem un clau al mig de la corda per a que no es surti. A continuació, encargolarem la resta de corda amb força i sense deixar forats. A la que portem mitja pota, tornem a posar un clau per tenir un altre punt de suport. Així farem fins arribar al final de la pota i posarem un altre clau de reforç. Tallem el que sobra i farem el mateix per totes les potes.

Una vegada tenim les potes finalitzades ha arribat el moment de començar a ajuntar les peçes.
Agafarem la primera de les bases, en el nostre cas el primer pis i marcarem on volem posar les potes. Nosaltres les vam posar ben distribuïdes cadascuna d’elles a cada base. Després amb un cargol llarg fem un forat a la base i un petit forat a la pota (que ens servirà de guia) i posem el cargol i comencem a cargolar fins que tenim la pota enganxada a la base. És important que les potes quedin molt ben subjectades ja que sinó després l’estructura seria inestable. Repetirem aquest procés amb cadascuna de les potes de la base fins que les tinguem totes enganxades, i després tocarà, amb el mateix procés, enganxar-les a la base.


Una vegada tenim el primer nivell fet, toca el torn del segon nivell. Procedim de la mateixa manera. Nosaltres en aquest cas hem deixat una separació entre potes més gran, per donar-li més estabilitat a la base que té més altura.Fem el mateix procés descrit anteriorment fins que tinguem tota l’estructura enganxada a la base.


Finalment arriba el moment de col.locar la caseta! Nosaltres vam posar la caseta a la gespa amb uns escaires metàl·lics per tal de que estigui fixa en el seu lloc.


Després, per donar-li el toc final, amb un trepant vam fer un forat al nivell més alt i vam posar una corda amb un ratolí enganxat amb silicona.I llest! ja teniu el vostre rascador homemade fet!!!!

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page