top of page

ESTRÈS FELÍ

ESTRÈS FELÍ

Moltes vegades hem sentit l'expressió :” el gat està estressat” però no sabem ben bé què vol dir o els gats,potser ni tan sols coneixen l’estrès i és invenció nostra.


L’estrès segons la definició acadèmica és una reacció excessiva del cos o la ment a causa d'una sobre-estimulació de l'entorn i la incapacitat de disminuir l'estat d'alerta. En determinades circumstàncies aquesta tensió corporal i mental desemboca en una malaltia. En un origen, l'estrès és beneficiós per a la majoria d'animals, ja que n'assegura la supervivència en moments de perill (accidents, amenaces de depredadors...) i els permet reaccionar davant una situació d'amenaça per alguna acció traumàtica, tòxica, infecciosa, psicològica, etc. Tanmateix quan aquest estrès perdura quan desapareix l'amenaça pot començar a generar conductes i reaccions excessives o inadaptades a les noves circumstàncies.


Ens agradaria aprofundir en aquest últim i poder conèixer la seva simptomatologia, prevenció i tractament. Com hem vist, l’estrès en els animals és una manera de mantenir-se alerta en el seu hàbitat però quan un animal no és capaç de gestionar correctament la situació que li provoca una angoixa sorgeixen els veritables problemes, generalment són gats més sensibles davant canvis o noves situacions (canvis de vivenda, nou membre, nous companys...)


D’entrada, ens trobem els símptomes físics que poden derivar en malalties tals com: asma, cistitis ,colitis, alopècia, augment d’infeccions i agreujament de malalties d’origen autoimmune.


D’altra banda, tenim els canvis en la conducta com ara més irritabilitat en el caràcter, augment d’ ansietat, fòbies, pors, manies obsessives i comportaments compulsius(llepar-se en excés, o fer-se mal ell mateix (ex. mutilació de la cua) ingesta d’objectes perillosos, anorèxia, bulímia, fer les necessitats fora de lloc, hiperactivitat, marcatge amb ungles, miolar de forma exagerada...

Un error molt freqüent és creure que el gat ens ho fa per fer-nos la punyeta, ans el contrari és la manera que té de comunicar-nos que alguna cosa no va bé, és la seva crida d’auxili!


Què podem fer per ajudar-lo?

L’opció més fàcil seria eliminar tot allò que provoca estrés en el gat però, lògicament no sempre és possible. Per tant, la millor solució serà ajudar-lo a superar les seves angoixes de la forma més natural.

 • Per exemple davant el canvi de domicili hem de ser capaços, de donar-li l’oportunitat que estableixi el territori, respectant espais de descans, alimentació, joc, banys ...

 • Hem d’estar a l’aguait de les seves necessitats emocionals, proporcionar-li jocs que el mantinguin actiu i activin la seva curiositat.

 • Tenir en compte, l’elecció d’un nou company de jocs, intentar la màxima compatibilitat entre ambdós i fer les presentacions de la forma recomanada.

 • La clau és intentar oferir-li un entorn on l’animal se senti segur, còmode i motivar-lo, això sí, sempre hem de tenir present la seva naturalesa felina.


Però, si després de tot així no aconseguim trobar l’equilibri anhelat, com hem d’actuar?

 • Tots els individus que conviuen amb l’animal han de prendre consciència del problema pel qual està passant l’animal, si som persones haurem d’intentar canviar d’actitud i , si són altres animals potser serà convenient aïllar-los temporalment, si és un animal en concret potser seria convenient fer teràpia conjunta.

 • Tècniques per reduir el nivell d’estrès.

 • Relaxació, hem de buscar estones per a ell en exclusiu, regalar-li carícies i massatges. Enfortint la nostra relació li donarem seguretat

 • Exercici i jocs que siguin capaços d’activar al gat i l’ajudin a eliminar tota l’energia acumulada. Canviar de jocs també és una bona opció

 • Alimentació, en el mercat ja hi ha aliments preparats per ajudar a superar situacions d’estrès i a combatre els possibles problemes digestius, cutanis i urinaris que d’ell se’n derivin.

 • Feromones, són preparats que poden ajudar a calmar el gat i a donar-li seguretat.

 • Flors de Bach cada vegada més presents en veterinària. Ajuden a tractar les diverses situacions de pors i angoixes en l’animal.


Però, per damunt de tot sempre és recomanable l’ ajut d’un PROFESSIONAL de l’àmbit que ens ensenyi a establir les pautes adequades per a un èxit total del tractament

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page