L'arribada d'un bebè a casa


Saps que, el que és un motiu de felicitat immensa en una llar pot ser una de les principal causes d’abandonaments de gats? Per desgràcia, totes les associacions coneixem els drames que s’amaguen darrera aquests abandonaments, gent que fins llavors ha mimat i malcriat els gats i davant l’arribada d’un nou membre ens truquen per a que els solucionem el que ells veuen com un problema i, que només és manca d’informació.

Estem esperant un bebè i, ara què...? Potser, caldria entendre com pot el gat valorar aquesta situació!

Primer de tot, hem de saber que, l’equilibri físic i psíquic de l’animal depèn de l’estabilitat del seu entorn. Canvis en el seu entorn produeixen estrès i ansietat, que es manifestaran de forma diferent depenent del caràcter de cada gat.

Els gats delimiten el seu territori o les seves zones (d'alimentació, eliminació, joc, etc.) mitjançant la utilització de marques facials, que consisteixen en la deposició de feromones familiars sobre el seu entorn. Ho realitzen en fregar-se contra objectes, persones o altres animals.

És una activitat diària i necessària perquè el seu entorn els resulti familiar. Equival al que fem tots nosaltres quan col·loquem els objectes d'una habitació de manera que aquesta ens resulti agradable i acollidora.

Quan hi ha un canvi en l'entorn i desapareixen en major o menor grau les seves feromones, un gat equilibrat tornarà a marcar facialment, però un gat que comença a sentir-se estressat i ansiós, romandrà més temps amagat, passejarà menys pel seu entorn, marcarà menys facialment, amb el que s'amagarà més…. Aquí és on hem d'intervenir per ajudar-li i que torni a sentir-se bé a la seva casa.

Hi haurà gats que s'adaptin a la nova situació de forma fàcil i ràpida, en canvi, hi haurà uns altres que necessitin més temps i ajuda per poder adaptar-se i tornar a trobar-se bé.

L'arribada d'un bebè, com és lògic, suposarà un canvi important en l’entorn i en la família.​

Quan per primera vegada arribem a casa amb el nostre bebè, mai hem d'acostar-nos al nostre gat i ensenyar-li-ho ja que això pot espantar-li, sinó que hem d'esperar al fet que ell s'acosti i pugui fer-li olor i observar-li tranquil·lament. D'aquesta manera li permetrem començar a familiaritzar-se amb ell.

Vegem algunes situacions freqüents que es produeixen amb l'arribada d'un bebè:​

  • Algun membre de la família impedeix al gat l'accés a l'habitació del bebè: realment no té sentit impedir-li l'accés ja que en la pràctica resulta impossible. Un bebè requereix atenció permanent, i no podem estar renyant i apartant al nostre gat constantment. És un greu error!

  • Si alguna vegada veiem que entra en el bressol, (cosa que solen fer si aquesta està buida, ja que és un lloc de descans molt còmode), és molt útil espantar-li amb un spray d'aigua a distància, sense que li cridem o renyem directament. D'aquesta manera s'espanta d'aquest lloc, ho veurà com un lloc poc còmode i agradable, però seguirà considerant-nos a nosaltres com a gent agradable. Els càstigs directes (crits/cops) només obtindran una resposta de por cap a nosaltres i a més l'estrès que pateix el gat augmentarà.

  • Acudeixen moltes visites, la qual cosa comporta més soroll, esglais… El nostre gat ha de tenir llocs on poder amagar-se i relaxar-se. Poden ser bressols sota els llits… Però també els encanta tenir llocs alts on poder observar tot el que succeeix al seu al voltant. D'aquesta forma se sentirà segur davant qualsevol situació que li alteri.

  • Ja ningú juga amb ell i les seves rutines s'alteren: és una de les principals causes d'estrès. El joc és una activitat diària fonamental per a un gat independentment de l'edat d'aquest. Els gats que no juguen són susceptibles de presentar majors alteracions en el seu comportament. Cal intentar mantenir una rutina nova amb ell jugant diàriament.

​​Per a que resulti molt fàcil i es pugui compaginar amb la nova vida a casa, hem d'utilitzar jocs que no requereixin que nosaltres ens moguem:

· Canyes de pescar que agitarem i en les quals podem canviar la joguina que està en l'extrem.

· Pilotes o ratolins de joguina.

· Caixes de cartró que traurem a certes hores, perquè puguin entrar i sortir…

· Catnip (herba que estimula el sistema nerviós i l'efecte del qual dura al voltant de 15 minuts. S'impregnen joguines amb ella i els hi oferim als gats.

Mitjançant el joc, la presència de llocs on refugiar-se i sobretot la possibilitat de mantenir el seu territori i que se li permeti explorar i caminar per tota la seva casa, gairebé tots els gats s'adaptaran perfectament a l'arribada del nostre bebè. Però, què faig si amb aquestes mesures segueixo veient-li nerviós i molt espantat?

Si observem que encara fent tot això, el gat està alterat (massa nerviós o massa tímid) és necessari i molt convenient que s'utilitzin feromones felinas -Feliway, anàleg sintètic de la fracció F3 de les feromones facials felinas- ja que disminueixen l'ansietat. En aplicar-les en el seu entorn aquest torna a resultar-li un lloc familiar i acollidor.

L'arribada d'un bebè és quelcom meravellós i el nostre gat pot convertir-se en el seu millor amic.

Bibliografia: www.elgatoencasa.com

Deixa'ns el teu comentari!