top of page

Els gats i el joc


​​Els gats són animals juganers, caçadors per naturalesa. En el seu entorn natural corren, juguen entre ells, busquen el seu menjar, cacen.... Pels gats que viuen a casa els veterinaris recomanen, com a mínim, fer 30 minuts diaris de joc amb els seus amos per estimular el seu comportament natural. Aquest joc els manté actius, reduint el sobrepès (problema que pateixen la majoria de gats que viuen a casa), l'ansietat, la depressió... Però com es menciona abans, aquestes ganes de jugar no només es manifesten en gats que viuen amb humans, en gats que viuen en llibertat també les observem, ja sigui amb la seva presa, entre ells o amb algun element que troben.​​

Pels gats que conviuen amb humans, el moment de joc crea vincles emocionals amb els seus amos, és un moment especial que comparteixen junts i que els uneix. Quan juguen corren, salten, persegueixen, simulen caçaries que farien en el seu estat natural i aquest exercici millora el seu caràcter, la confiança, a més millora molts punts del seu estat físic com la circulació, evita el sobrepès, treballa el to muscular... Amb el joc es poden eliminar o mitigar de manera natural problemes de comportament deguts a l'avorriment i evitar que puguin patir ansietat, depressió, hiperactivitat o agressivitat.​

Si s'acostumen des de petits és molt més fàcil que continuïn jugant quan siguin grans, i fins i tot que de vells mantinguin certa activitat física. A vegades s'escolta la típica frase "és que el meu gat no fa res" o "vull un cadell per poder jugar amb ell". Sempre hem de pensar que els humans són els primers que hem d'incitar aquest costum i ensenyar-lo a jugar, ja que aquest factor afecta directament l'evolució del gat durant el transcurs de la seva vida. En els cadells permet que creixin sans, es relacionin amb l'entorn, el descobreixin i desenvolupin les seves capacitats. És jugant que aprenen quan i quant s'ha de mossegar i quan i quant fer servir les urpes. En els gats adults, a partir de l'any, a mesura que creixen es va reduint la seva activitat física, per tant és convenient incitar-lo a jugar acompanyat i sol perquè no perdi l'interès. Les males conductes de l'animal poden ser un indicador que està avorrit.

​​Com que els felins són caçadors per naturalesa, a casa es pot aprofitar aquesta qualitat per aixecar el seu instint i convidar-lo al joc. Ells gaudeixen perseguint la presa i es pot passar una estona molt agradable. Alguns experts, a més, relacionen directament les ganes de jugar amb les ganes de menjar de l'animal, a mesura que s'apropa l'hora de menjar el gat té més ganes, ja que els instints afloren més.​​

Respecte al tipus de joguina, les petites solen ser més populars, ja que les poden perseguir, també agraden molt les "canyes de pescar" o joguines interactives que els permeten caçar. Però sobretot, cada gat té les seves joguines preferides i s'ha de descobrir quin és el tipus que més li agrada al teu amic pelut. Una vegada s'acaba la sessió lúdica, és recomanable guardar la joguina perquè continuïn sent especials.

I tu, quant de temps dediques a jugar amb el teu gat?

Tags:

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page