FEROMONES i GATS: QUÈ EN SABEM REALMENT?

07/09/2018

 

Les feromones són substàncies químiques secretades pels éssers vius, per tal de provocar comportaments específics en altres individus de la mateixa espècie. Però, com és lògic nosaltres ens centrarem a les feromones del gat.

 

Comencem a utilitzar aquest terme a finals dels anys 50, creat a partir de les arrels gregues: φέρω, “portar” i ὁρμόνη, “estímul o hormona”.

 

Quantes vegades davant de situacions d'estrès, canvis domicili, nouvinguts i un llarg etcètera ens han recomanat l'ús de feromones sintètiques per solucionar el problema. Però, sabem què són realment i com actuen aquests compostos químics. A través, d'aquest post intentarem resoldre aquests dubtes. Tot i la controvèrsia que gènere  la seva eficàcia creiem que val la pena saber-ne una mica més, però com sempre l'última paraula la té el consumidor i la seva família, en aquest cas el nostre gat.

 

Podem dir, que les feromones són unes substàncies naturals pròpies de l'individu que produïm els animals amb una finalitat ben marcada: fer arribar un missatge (químic) als altres membres de grup, sigui per aconseguir una correcció del comportament o bé una informació concreta.

Però, i els gats com emeten i reben aquest missatges?

Les feromones solen estar presents a l'orina, a les galtes, coixinets, femta... i el gat receptor  les percep mitjançant l'òrgan de Jacobson situat per sobre el paladar. No podem oblidar que no és l'única manera de comunicació dels gats el llenguatge corporal i els sons  són els altres pilars de la comunicació felina.

Quin missatge emeten segons la seva situació:

•                Feromones de gat a l'orina i femta: ens faciliten informació sobre l'animal concret:sexe, edat, si està actiu sexualment...

•                Feromones en els coixinets:tot sovint quan un animal rasca un moble o a l'exterior un arbre, per exemple,  creiem que s'està afilant les ungles però també és una tècnica per alliberar les feromones de marcatge i deixar impregnada la seva olor i reclamar el seu espai. 

•                Feromones de gat a la cara: ja hem vist que aquestes bàsicament es troben a les galtes  i a la barbeta, és per aquest motiu que els gats es freguen o bé amb nosaltres o bé amb mobles o simplement entre ells. Aquest marcatge ens transmet un gat amigable, conegut i confiat. Enteneu ara per què som afortunats quan un gat se'ns refrega!

Totes les feromones són iguals? Evidentment, no. Cada substància química o feromona porta un missatge amb una finalitat diferent. Així, trobem:

 

•                Feromones sexuals: aquestes les podem trobar a l'orina de les gates i  tenen la clara finalitat d'atraure als mascles del barri  per tal de fer saber que la  gata està en zel, a punt per procrear.

•                Feromones territorials i de marcatge:presents a l'orina dels gats mascles i emprades per marcar el seu territori. Cada vegada que un gat marca amb la clara posició de marcatge una zona o lloc concret, ens transmet la seva posició de domini de la zona i convida a l'intrús a allunyar-se’n.

•                Feromones d'afecte i tranquil·litat:aquest tipus  de feromones las segreguen per exemple  les mames gates mentre cuiden i alleten els gatets.

 

Actualment, al mercat es comercialitzen diferents tipus de feromones sintètiques que cada vegada s'apropen més a les naturals, podem trobar les en forma d'esprai o difusor i s'utilitzen per intentar corregir certs comportaments agressius o d'ansietat, també per calma o relaxar davant nous canvis a la família o trasllats...però qui en sap més és el teu veterinari i ell serà qui millor et podrà assessorar.

Please reload

Deixa'ns el teu comentari!© Progat La Garriga 2018

 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now