top of page

FEROMONES i GATS: QUÈ EN SABEM REALMENT?


Les feromones són substàncies químiques secretades pels éssers vius, per tal de provocar comportaments específics en altres individus de la mateixa espècie. Però, com és lògic nosaltres ens centrarem a les feromones del gat.


Comencem a utilitzar aquest terme a finals dels anys 50, creat a partir de les arrels gregues: φέρω, “portar” i ὁρμόνη, “estímul o hormona”.


Quantes vegades davant de situacions d'estrès, canvis domicili, nouvinguts i un llarg etcètera ens han recomanat l'ús de feromones sintètiques per solucionar el problema. Però, sabem què són realment i com actuen aquests compostos químics. A través, d'aquest post intentarem resoldre aquests dubtes. Tot i la controvèrsia que gènere la seva eficàcia creiem que val la pena saber-ne una mica més, però com sempre l'última paraula la té el consumidor i la seva família, en aquest cas el nostre gat.


Podem dir, que les feromones són unes substàncies naturals pròpies de l'individu que produïm els animals amb una finalitat ben marcada: fer arribar un missatge (químic) als altres membres de grup, sigui per aconseguir una correcció del comportament o bé una informació concreta.

Però, i els gats com emeten i reben aquest missatges?

Les feromones solen estar presents a l'orina, a les galtes, coixinets, femta... i el gat receptor les percep mitjançant l'òrgan de Jacobson situat per sobre el paladar. No podem oblidar que no és l'única manera de comunicació dels gats el llenguatge corporal i els sons són els altres pilars de la comunicació felina.

Quin missatge emeten segons la seva situació:

[if !supportLists]• [endif]Feromones de gat a l'orina i femta: ens faciliten informació sobre l'animal concret:sexe, edat, si està actiu sexualment...

[if !supportLists]• [endif]Feromones en els coixinets:tot sovint quan un animal rasca un moble o a l'exterior un arbre, per exemple, creiem que s'està afilant les ungles però també és una tècnica per alliberar les feromones de marcatge i deixar impregnada la seva olor i reclamar el seu espai.

[if !supportLists]• [endif]Feromones de gat a la cara: ja hem vist que aquestes bàsicament es troben a les galtes i a la barbeta, és per aquest motiu que els gats es freguen o bé amb nosaltres o bé amb mobles o simplement entre ells. Aquest marcatge ens transmet un gat amigable, conegut i confiat. Enteneu ara per què som afortunats quan un gat se'ns refrega!

Totes les feromones són iguals? Evidentment, no. Cada substància química o feromona porta un missatge amb una finalitat diferent. Així, trobem:


[if !supportLists]• [endif]Feromones sexuals: aquestes les podem trobar a l'orina de les gates i tenen la clara finalitat d'atraure als mascles del barri per tal de fer saber que la gata està en zel, a punt per procrear.

[if !supportLists]• [endif]Feromones territorials i de marcatge:presents a l'orina dels gats mascles i emprades per marcar el seu territori. Cada vegada que un gat marca amb la clara posició de marcatge una zona o lloc concret, ens transmet la seva posició de domini de la zona i convida a l'intrús a allunyar-se’n.

[if !supportLists]• [endif]Feromones d'afecte i tranquil·litat:aquest tipus de feromones las segreguen per exemple les mames gates mentre cuiden i alleten els gatets.


Actualment, al mercat es comercialitzen diferents tipus de feromones sintètiques que cada vegada s'apropen més a les naturals, podem trobar les en forma d'esprai o difusor i s'utilitzen per intentar corregir certs comportaments agressius o d'ansietat, també per calma o relaxar davant nous canvis a la família o trasllats...però qui en sap més és el teu veterinari i ell serà qui millor et podrà assessorar.

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page