top of page

SÓN IMPORTANTS PER LA SOCIETAT ELS GATS FERALS?

Segurament, molts dels que ens seguiu a través de les xarxes socials conviviu amb algun gat o més d'un i també n'estem segur que n'esteu enamorats!

Però, no tots els gats que existeixen viuen en una llar gaudint de les comoditats que nosaltres els podem oferim, molts viuen pels carrers de pobles i ciutats, però què sabem d'aquests veïns tan sovint oblidats i incompresos?

Penseu, que gaudeixen de la llibertat de viure sota els estels? Tots els gats de carrer, són iguals? Som prou conscients que la seva presència provoca debats entre veïns defensors i detractors dels animals? És important que la comunitat reconegui els beneficis que aporta la presència de gats de carrer, quant a control de plagues, ja que evita que es propaguin altres animals en el nostre entorn com poden ser els ratolins o rates. Per exemple, no fa gaire, la ciutat de New York va decidir emprendre una campanya en favor dels gats ferals, ja que amb la política anterior en aquesta ciutat d'eliminació d'aquests animals dels carrers només es va aconseguir que la ciutat es plagués de rates. Per això, ara volen que els gats de carrer tornin a estar a la ciutat, supervisats per entitats que gestionin les colònies, i així poder controlar la plaga de rates d'una forma natural.

El problema apareix en saber gestionar la convivència entre defensors i detractors per tal d'evitar conflictes i això en les societats modernes es fa a través de les colònies de gats, de les quals s'encarreguen els voluntaris d'alguna associació, en el nostre municipi Progat la Garriga. Però, què és una colònia?

És un grup de gats ferals que conviu en una zona concreta i és gestionada i controlada per uns voluntaris que els proporcionen aliment, aigua, refugi i atenció veterinària si cal. La finalitat d'aquests punts és oferir una millor qualitat de vida. Tot i això, la colònia ha de tenir data de caducitat i s'acabarà extingint de forma natural Però perquè això sigui possible, cal esterilitzar el nombre més gran d'individus, evitant la reproducció descontrolada i responsabilitzar a la gent per evitar abandonaments. Exemple d'una mala gestió, ha estat el cas Austrlià, on l'any 2016 un total de milions de gats assilvestrats (la gran part descendents de gats abandonats) van estar sacrificats en ser considerats espècie invasora i causants d'un greu desastre ecològic a la fauna autòctona. La mala gestió i la manca de control va fer que aquests fossin els responsables de la desaparició de més de 29 espècies de petits animals (aus, rosegadors, ratapinyades autòctones) però jo em pregunto si el gat no és un animal autòcton d'Austràlia com hi va arribarr?Segurament de la mà de l'home que una vegada més carrega a la seva consciència amb la mort d'innocents.

Mai hem d'alimentar sense control una colònia de gats ferals, ja que podríem causar problemes d'higiene a la zona i estar oferint recursos perquè altres animals s'acostin. Si esteu interessats a alimentar segur que, si contacteu amb l'associació més propera, estarà encantada d'acceptar-vos com a voluntaris. D'altra banda, si identifiquem una zona on existeix una colònia sense control us recomanem acudir a les autoritats locals o a entitats de protecció animal, per fer-ho saber i poder actuar el més aviat millor. Un altre punt important, és saber si tots els gats que viuen al carrer són ferals, però sabem què és, realment, un gat feral?

Un gat feral és un gat que ha nascut en llibertat, que no ha gaudit del contacte humà, tot i que pot tolerar la seva presència no s'adaptaria mai a viure en una llar, segurament s'estressaria i acabaria emmalaltint o morint!

Saps que la vida d'un gat feral no sol superar els 6 anys, ja que els accidents, les inclemències del temps, la manca d'aliment, les malalties... són els reguladors naturals dels gats salvatges. En canvi, el gat domèstic pot superar fàcilment els quinze.

Els gats que viuen amb nosaltres, a la nostra llar els anomenem domèstics, estan adaptats a viure com a animals de companyia i a ser controlats per una persona. Aquest són els que estan més predisposat a l'abandonament quan esdevenen capricis en mans d'algú irresponsable. De fet, en un refugi d'animals abandonats no se solen trobar gats ferals, tret que estiguin malalts i necessitin cures especials. En general, en un refugi o centre d'acolliment es troben gats que estan acostumats a ser animals de companyia i que han estat abandonats pels seus propietaris. Penseu que un gat domèstic abandonat, molt al contrari del que creu la gent és incapaç de sobreviure al carrer. La seva esperança de vida no sol superar els dos anys. Són gats que han estat aviciats i ben alimentats, no tenen l'instint de supervivència tan desenvolupat com el gat de carrer, el fred i els virus els debiliten fins que acaben morint. Per això, és tan important prendre consciència que una vida és una vida i que no hi ha cap excusa per abandonar un animal, si ho fas, estàs condemnant l'animal a una mort lenta i agònica.

Aquest és un dels principals problemes de la societat actual i que saturen els refugis i les cases d'acollida, fem un crit contra l'abandonament i a favor de la tinença responsable.

Finalment, també cal tenir present els casos d'enverinament i maltractament dels gats ferals que ocorren perquè, sovint, alguns veïns de la zona no estan d'acord amb la presència d'aquests animals. En aquest cas és molt important denunciar i fer campanyes explicatives dels beneficis que aporta la gestió controlada d'aquests animals. Bibliografia: www.fundacion-affinity.org

Deixa'ns el teu comentari!bottom of page